Prawdziwie, smaczna kuchnia regionalna gromadzi w sobie wiele smacznych i inspirujących przepisów.
Cykl trwania warsztatów „Gminne smaki i smaczki” to 6 spotkań w sołectwach Gminy Poraj. Działania warsztatowe będą służyły pielęgnowaniu lokalnych potraw kulinarnych.
I – SZE SPOTKANIE W DNIU 03 LIPCA
W minioną środę (03 lipca br.) w Domu Ludowym w Choroniu odbyły się pierwsze warsztaty kulinarne z cyklu „Gminne smaki i smaczki”. Warsztaty poprowadziły Panie z KGW „Choronianki”, a potrawą która została przygotowana podczas warsztatów była kapusta kiszona z grochem. Licznie przybyli uczestnicy warsztatów mogli krok po kroku pod czujnym okiem Pań z KGW poznać tajniki jak i również przygotować tę smakowitą, regionalną potrawę. Zwieńczeniem kulinarnych zajęć była wspólna degustacja, okazało się, że tradycyjne lokalne potrawy mogą być bardzo smaczne i zdrowe.
Kolejne spotkanie odbędzie się w dniu 18 lipca w GOK Poraj, a poprowadzą je KGW Malwy.
Projekt dofinansowano ze środków Programu „Działaj Lokalnie ” Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce: oraz Centrum Inicjatyw Lokalnych – ODL w Zawierciu i Gminę Poraj.