GMINNE SMAKI I SMACZKI

We wtorek (13 sierpnia) odbyły się kolejne warsztaty kulinarne z cyklu „Gminne smaki i smaczki”.

Tym razem warsztaty odbyły się w Żarkach Letnisku w Budynku Towarzystwa Przyjaciół Żarek Letniska im. Hrabiny Raczyńskiej, a poprowadziło je Koło Gospodyń Wiejskich „Żareckie Jarzębinki ” Podczas warsztatów mogliśmy poznać nową potrawę i zgłębić umiejętności przygotowania klasycznego kociołka z ogniska tzw. pieczonek – smacznego dania, w którym ziemniak wiedzie główną rolę. Panie z KGW „Żareckie Jarzębinki” krok po kroku wytłumaczyły i pokazały jak przyrządzić tę smakowitą, regionalną potrawę. Do przygotowania pieczonek będziemy potrzebowali specjalnego kociołka, który będziemy mogli postawić na ognisku. Składniki: ziemniaki – około 2-3 kg (w zależności od wielkości kociołka i preferencji),cebula – 3 szt, boczek wędzony – 0,5 kg, kiełbasa śląska/podwawelska – 6 szt. (ok. 800 g), przyprawy: sól, pieprz, liście kapusty, buraki, marchew, ½ kostki smalcu.

Przepis na pieczonki – krok po kroku:

Na dno naczynia układamy słoninę lub kilka plastrów boczku. Potem 3-4 liście kapusty. Kapustą staramy się wyściełać ścianki kociołka. Układamy warstwami wszystkie składniki: pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojoną marchewkę oraz buraczki, pokrojony w kostkę boczek, kiełbasę pokrojoną w plastry, a na wierzch warstwy poszatkowaną cebulę. Każdą warstwę ziemniaków posypujemy solą i pieprzem. Wypełniamy warstwami w ten sposób naczynie niemal po brzegi. Przykrywamy kilkoma plastrami boczku i liśćmi kapusty.

Naczynie zamykamy i przykręcamy pokrywkę. Kociołek z pieczonkami ustawiamy na ognisku. Mniej więcej po godzinie nasze danie będzie gotowe, a charakterystycznym tego sygnałem jest pyszny zapach wydobywający się spod kociołkowej pokrywy. Ta potrawa idealnie nadaje się na wakacyjne biesiadowanie. Piękna pogoda, wakacyjne wyjazdy, czy też weekendowe spotkania z przyjaciółmi, to zawsze fajny pretekst, aby spędzić miło czas i oczywiście przy okazji wspólnie zjeść coś smakowitego.

Po raz kolejny na warsztatach było smacznie i wesoło. Dziękujemy prowadzącym i uczestnikom za kolejne „Gminne smaki i smaczki”. Następne warsztaty z tego cyklu odbędą się 11 września w sali OSP w Kuźnicy Starej. Zapraszają Panie z KGW „Kalina”, które przygotują – wspólnie z uczestnikami – kućmoka.

Projekt dofinansowano ze środków Programu „Działaj Lokalnie ” Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce oraz Centrum Inicjatyw Lokalnych – ODL w Zawierciu i Gminę Poraj.

Skip to content