GMINNE SMAKI I SMACZKI

W środę (11 września) odbyły się kolejne warsztaty kulinarne z cyklu „Gminne smaki i smaczki”.

Warsztaty poprowadziły panie z KGW „Kalina”, a odbyły się w budynku OSP w Kuźnicy Starej.

Na warsztatach mogliśmy poznać tajniki przygotowania tradycyjnej babki ziemniaczanej czyli „Kućmoka”. Każdy, bez względu na poziom umiejętności kulinarnych, mógł nauczyć się przygotowywać tą smaczną potrawę. Danie jest proste do wykonania i niezwykle sycące. Przepis na Kućmoka na pewno przyda się w codziennym życiu niejednej gospodyni.

Kućmok to rodzaj babki ziemniaczanej/ zapiekanki, potrawa charakterystyczna dla naszej części regionu. Masę podobną do tej na placki ziemniaczane z dodatkiem boczku zapieka się w piekarniku przez około godzinę.

KUĆMOK
Składniki: Składniki: 1 kg ziemniaków, 250 g kiełbasy, 350 g wędzonego boczku, 1 cebula, 2 łyżki mąki pszennej, 3 jajka, sól, pieprz.

Sposób przygotowania: Ziemniaki zetrzeć na tarce, wbić jajka, dodać mąkę. Boczek podsmażyć z pokrojoną w kostkę kiełbasą oraz cebulką, wszystko razem połączyć, doprawić solą i pieprzem. Wlać do blaszki wysmarowanej smalcem, a na wierzchu układamy plastry wędzonego boczku. Piec około 1,5 godziny w temperaturze 180 °C.

Po raz kolejny na warsztatach było smacznie i wesoło. Dziękujemy prowadzącym i uczestnikom za kolejne „Gminne smaki i smaczki”. Następne warsztaty z tego cyklu odbędą się 4 października w budynku wielofunkcyjnym w Masłońskim. Zapraszają Panie z KGW „Natalinki”, które przygotują – wspólnie z uczestnikami – pierogi z kaszanką.

Projekt dofinansowano ze środków Programu „Działaj Lokalnie ” Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce oraz Centrum Inicjatyw Lokalnych – ODL w Zawierciu i Gminę Poraj.

Skip to content