W czwartek (18 lipca) odbyły się drugie warsztaty kulinarne z cyklu „Gminne smaki i smaczki”. Tym razem KGW „Malwy” serwowały „szare kluski”.
Warsztaty odbyły się w Gminnym Ośrodku Kultury im. Janusza Gniatkowskiego w Poraju. Liczna grupa amatorów dobrego jedzenia i – oczywiście – gotowania z ogromnym zainteresowaniem i osobistym zaangażowaniem uczestniczyła w powstawaniu tego smacznego i nie wszystkim znanego dania. Gospodynie spotkania – Panie z KGW „Malwy” – dokładnie objaśniały jak wykonać „szare kluski”. Oczywiście kwintesencją warsztatów była wspólna degustacja, która udowodniła, że proste, tradycyjne, często zapomniane dania mogą być wspaniałą alternatywą dla tych nowych i mocno wyszukanych.
Warsztatom towarzyszyła ekspozycja obrazów autorstwa Mirosławy Romańskiej.
Kolejne spotkanie odbędzie się w dniu 1 sierpnia w budynku wielofunkcyjnym w Jastrzębiu, a poprowadzą je Panie z KGW „Być Kobietą”. Zapraszamy!
Projekt dofinansowano ze środków Programu „Działaj Lokalnie ” Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce oraz Centrum Inicjatyw Lokalnych – ODL w Zawierciu i Gminę Poraj.