W środę (17 maja br.) w Restauracji „Jaś i Małgosia” w Poraju odbyły się XXXV Warsztaty Kulinarne, które poprowadził szef kuchni – Mariusz Cygan. Gminny Ośrodek Kultury im. Janusza Gniatkowskiqego w Poraju (organizator warsztatów)
miał już przyjemność kilkakrotnie korzystać z wiedzy i umiejętności mistrza kuchni. Tym razem miłośnicy gotowania zgłębiali tajniki przygotowania dań mięsnych z łopatki wieprzowej.
Mariusz Cygan krok po kroku uczył w jak doskonały sposób przyrządzić kulinarne pyszności z tego gatunku mięsa. Zasugerował dwa wyśmienite dania: roladki śródziemnomorskie oraz gulasz – w innej, niż tradycyjna, wersji. Miłośnicy wyszukanych smaków na pewno w poniższych przepisach znajdą inspirację do wprowadzenia ich w swoje menu.
Dyrektor GOK – Magdalena Ryziuk-Wilk – wręczyła panu Mariuszowi Cyganowi specjalną statuetkę wykonaną w pracowni ceramiki działającej przy GOK. [- Bardzo serdecznie dziękuję Panu, że po raz kolejny zechciał się Pan spotkać z naszymi warsztatowiczami i podzielił się Pan swoją wiedzą dotyczącą gotowania. Dziękuję, że zawsze możemy liczyć na Państwa współpracę]- mówiła M. Ryziuk-Wilk.
roladka śródziemnomorska z łopatki
1 kg łopatki
5 g świeżego tymianku
2-3 szczypty suszonego majeranku
3 główki czosnku
12-13 łyżek musztardy Dijon
sól
mielony biały pieprz
niewielka ilość oliwy z oliwek
niewielka ilość oleju rzepakowego
9 łyżek miodu
2 cytryny
PRZYGOTOWANIE
Mięso myjemy, kroimy wzdłuż włókien, aby uzyskać długi kawałek mięsa, który później będziemy zwijać w roladę. Miejsca, gdzie znajdują się błony i ścięgna, delikatnie nacinamy. Mięso przykrywamy folią, za pomocą tłuczka rozbijamy mięso, łopatka na całej długości powinna być tej samej grubości. Odkładamy na bok. W taki sam sposób przygotowujemy pozostałą ilość mięsa. Czarne oliwki przekładamy do miksera, dodajemy 3 ząbki czosnku, skórkę otartą z 1 cytryny, listki oderwane z kilkunastu gałązek tymianku. Pozostały tymianek odstawiamy. Do miski miksera wlewamy niewielką ilość oliwy z oliwek i całość miksujemy. Zmiksowana pasta z oliwek powinna być gładka i jednolita. Mięso z łopatki doprawiamy solą i mielonym białym pieprzem, każdy kawałek smarujemy musztardą Dijon, następnie pastą z oliwek. Zwijamy rolady, zawiązujemy sznurkiem dookoła, niezbyt mocno. Rolady smażymy na niewielkiej ilości oleju rzepakowego na patelni z każdej strony. Z cytryny, z której ocieraliśmy skórkę, obcinamy pozostałą skórkę (pozostawiamy sam miąższ), miąższ kroimy na mniejsze części. 9 łyżek miodu i 9 łyżek musztardy przekładamy do miski, dodajemy 2-3 szczypty majeranku.
Rolady przekładamy do wcześniej nagrzanego naczynia żaroodpornego, mięso podlewamy wodą (trochę wody wlewamy również na patelnię, na której smażyliśmy mięso, i wraz z tłuszczem przelewamy do naczynia żaroodpornego), dodajemy cząstki cytryn i 2 przekrojone główki czosnku, mięso polewamy marynatą z musztardy i miodu.
Wkładamy do piekarnika na 170-180°C (termoobieg) na 2-2,5 godziny (w trakcie pieczenia wyciągamy mięso z piekarnika, podlewamy marynatą z miodu i musztardy i ponownie wkładamy do piekarnika pod przykryciem
GULASZ SŁODKO-KWAŚNY
500 dag łopatki b/k pokrojonego w większą kostkę
25 dag białej kiełbasy pokrojonej w talarki
20 dag boczku pokrojonego w słupki
80 dag kapusty kiszonej
25 dag grubo pokrojonej cebuli
3 ząbki czosnku
starty imbir (około 2 łyżek)
cytryna oraz starta skórka z cytryny
0,5 litra piwa
¼ szklanki miodu
kolendra, sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Łopatkę, kiełbasę, boczek, cebulę wraz z czosnkiem przesmażamy po kolei na patelni,
(nie myjąc jej po kolejnych składnikach) następnie przesmażamy kapustę, podlewając piwem wraz z miodem, dodając do niej sok z cytryny, startą skórkę z cytryny oraz imbir. Doprawiamy kolendrą, pieprzem i solą.
Wszystkie podpieczone składniki układamy w żaroodpornym naczyniu warstwami: kapusta, mięso, kiełbasa, boczek, posypujemy dużymi piórkami cebuli oraz ząbkami pokrojonego czosnku. Całość wkładamy do piekarnika o temp.180º C na około 1.5 godziny.