W dniu 27 lipca 2025r. w godz.11:00 – 18:00 w Muzeum „Górnośląski Park Etnograficzny” w Chorzowie odbył się Jarmark Produktów Tradycyjnych.
To wyjątkowe wydarzenie było okazją do zapoznania się z różnorodnością lokalnych smaków i zwyczajów kulinarnych naszego regionu.
Atrakcją dla publiczności , po ocenie produktów przez Komisję Konkursową była możliwość konsumpcji. Kolejną atrakcją były pokazy gotowania przez Michała Bałazy – słynnego kucharza, Ambasadora Kulinarnego Polski.
Miło nam poinformować, że I miejsce w Kategorii Piekarnictwo zdobył myszkowski rolnik Ryszard Halabowski z Jaroszowa za Chleb Swojski, a kolejną atrakcję dla publiczności przygotowała Chorońska Kapela Biesiadna działająca przy GOK im. J. Gniatkowskiego w Poraju występując na scenie między poszczególnymi pokazami. Kapela tradycyjnie zaprezentowała utwory ludowe z powiatu myszkowskiego.
Byliśmy jedynym zespołem do obsługi artystycznej całej imprezy, chyba nie zawiedliśmy zaufania organizatorów – czego dowodem były tańce przed sceną, konieczność bisowania i zaproszenie na Imprezę za rok.




