KONKURS KULINARNY – WYNIKI

W ramach XIII Folkloriady Jurajskiej „Starodawne i bliskie czasy” odbył się VIII Konkurs Kulinarny „Jurajskie Smaki”.

Rozstrzygnięcie Konkursu nastąpiło w niedzielę (04.08) podczas drugiego dnia XIII Folkloriady Jurajskiej. Jury w składzie: 1. Anna Trąbska – Sekretarz Gminy Poraj 2. Monika Mrożek – Kierownik Działu Rozwoju Obszarów Wiejskich w Śląskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Częstochowie 3. Anna Skorek – Technolog Żywności (Absolwentka Uniwersytetu Warmińsko – Mazurskiego w Olsztynie) postanowiło przyznać następujące nagrody:

– kategoria: POTRAWY SŁONE

I miejsce – Jolanta Zalega – „Policzki wieprzowe w staropolskim sosie szarym” – nagroda finansowa 500 zł

II miejsce – Irena Jędruszek – „Pierogi Natalinek z kaszanką i surówką”- nagroda finansowa 300 zł

III miejsce – Anna Szymańska – „Rumsztyk pod grzybową pierzynką” – nagroda finansowa 200 zł

Wyróżnienia:

– Krystyna Pidzik – „Kapusta regionalna i klops mięsny” – nagroda finansowa 100 zł – Monika Błońska – „Zupa grzybowa z makaronem” – nagroda finansowa 100 zł – Katarzyna Szydłowska – „Kiszka ziemniaczana” – nagroda finansowa 100 zł – Anna Błaszczyk – „Jurajski słonecznik ze szpinakiem” – nagroda finansowa 100 zł

 

– kategoria: POTRAWY SŁODKIE

I miejsce – Lidia Bednarz – „Ciasto marchewkowe” – nagroda finansowa 500 zł

II miejsce – Halina Podlejska – „Słoneczko jurajskie” – nagroda finansowa 300 zł

III miejsce – Krystyna Resiak – „Nalewka z kwiatu głogu” – nagroda finansowa 200 zł

 

XIII Folkloriada Jurajska „Starodawne i bliskie czasy” została dofinansowana ze środków Narodowego Centrum Kultury w ramach programu „EtnoPolska 2019”.

Skip to content