W ramach XIII Folkloriady Jurajskiej „Starodawne i bliskie czasy” odbył się VIII Konkurs Kulinarny „Jurajskie Smaki”.
Rozstrzygnięcie Konkursu nastąpiło w niedzielę (04.08) podczas drugiego dnia XIII Folkloriady Jurajskiej. Jury w składzie: 1. Anna Trąbska – Sekretarz Gminy Poraj 2. Monika Mrożek – Kierownik Działu Rozwoju Obszarów Wiejskich w Śląskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Częstochowie 3. Anna Skorek – Technolog Żywności (Absolwentka Uniwersytetu Warmińsko – Mazurskiego w Olsztynie) postanowiło przyznać następujące nagrody:
– kategoria: POTRAWY SŁONE
I miejsce – Jolanta Zalega – „Policzki wieprzowe w staropolskim sosie szarym” – nagroda finansowa 500 zł
II miejsce – Irena Jędruszek – „Pierogi Natalinek z kaszanką i surówką”- nagroda finansowa 300 zł
III miejsce – Anna Szymańska – „Rumsztyk pod grzybową pierzynką” – nagroda finansowa 200 zł
Wyróżnienia:
– Krystyna Pidzik – „Kapusta regionalna i klops mięsny” – nagroda finansowa 100 zł – Monika Błońska – „Zupa grzybowa z makaronem” – nagroda finansowa 100 zł – Katarzyna Szydłowska – „Kiszka ziemniaczana” – nagroda finansowa 100 zł – Anna Błaszczyk – „Jurajski słonecznik ze szpinakiem” – nagroda finansowa 100 zł
– kategoria: POTRAWY SŁODKIE
I miejsce – Lidia Bednarz – „Ciasto marchewkowe” – nagroda finansowa 500 zł
II miejsce – Halina Podlejska – „Słoneczko jurajskie” – nagroda finansowa 300 zł
III miejsce – Krystyna Resiak – „Nalewka z kwiatu głogu” – nagroda finansowa 200 zł
XIII Folkloriada Jurajska „Starodawne i bliskie czasy” została dofinansowana ze środków Narodowego Centrum Kultury w ramach programu „EtnoPolska 2019”.