Pod takim hasłem w dniach 17 -18 października br. odbyły się warsztaty kulinarne dla dzieci. Ich organizatorem był Gminny Ośrodek Kultury im. Janusza Gniatkowskiego w Poraju. Warsztaty poprowadziła niezastąpiona i bardzo lubiana przez dzieci – Jolanta Zalega.
Podczas dwudniowych warsztatów dzieci poznały 3 rodzaje naleśników: biszkoptowe, ze szpinakiem oraz te najbardziej tradycyjne. Było pysznie, słodko a zarazem zdrowo. W przeprowadzonym głosowaniu na najsmaczniejsze naleśniki wygrały – zarówno pierwszego jak i drugiego dnia – naleśniki z parówką.
W warsztatach uczestniczyły dzieci od 5 do 12 lat. Podczas dwudniowych warsztatów wzięło udział ponad 40 dzieci.
-[Chciałabym serdecznie podziękować Jolancie Zaledze, która zechciała podzielić się swoją pasją do gotowania z najmłodszymi mieszkańcami naszej gminy.] – mówi dyrektor GOK – Magdalena Ryziuk-Wilk.
Przepisy na naleśniki
Naleśniki serowe:
1 i 1/2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1/4 paczki mrożonego szpinaku
1/2 szklanki przegotowanej wody
1 łyżka oleju
Wszystkie składniki miksujemy.
Nadzienie:
1/4 kg zmielonego białego sera
1/4 śmietanki 30%
owoce według uznania, sok pomarańczowy oraz starta skórka z pomarańczy
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
prażone orzechy, miód
Do sera dodajemy sok oraz startą skórkę z pomarańczy, owoce, troszkę miodu oraz ubitą śmietanę.
Całość leciutko mieszamy. Nadziewamy farszem naleśniki, składając je w trójkąt. Polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy prażonymi orzechami.
Naleśniki biszkoptowe z nutellą i migdałami:
Ciasto naleśnikowo – biszkoptowe:
3 jajka
1 szklanka mąki
1,5 łyżki cukru
1,5 szklanki mleka
woda oraz sól do smaku
Żółtka ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy mleko oraz wodę oraz 3/4 szklanki mąki. Ubijamy białka wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy pianę do ciasta wraz z resztą mąki. Całość delikatnie mieszamy.
Nadzienie:
słoiczek nutelli
1/4 śmietanki 30%
płatki migdałów (należy uprażyć)
gorzka czekolada (należy ją roztopić w kąpieli wodnej)
Na upieczony naleśnik nakładamy nutellę i zawijamy.
Na wierzch dajemy bitą śmietanę, prażone płatki migdałów oraz roztopioną czekoladę
Naleśniki zapiekane z parówką:
Ciasto jak na naleśniki z serem (nie dodajemy do niego szpinaku)
parówki
starty żółty ser
keczup
Upieczone naleśniki posypujemy startym żółtym serem, zwijamy wraz z parówką w rulon.
Układamy na blaszce. Ponownie posypujemy serem i zapiekamy, aż rozpuści się ser.
Po wyjęciu polewamy keczupem.