„Naleśniki na milion sposobów”

Pod takim hasłem w dniach 17 -18 października br. odbyły się warsztaty kulinarne dla dzieci. Ich organizatorem był Gminny Ośrodek Kultury im. Janusza Gniatkowskiego w Poraju. Warsztaty poprowadziła niezastąpiona i bardzo lubiana przez dzieci – Jolanta Zalega.

Podczas dwudniowych warsztatów dzieci poznały 3 rodzaje naleśników: biszkoptowe, ze szpinakiem oraz te najbardziej tradycyjne. Było pysznie, słodko a zarazem zdrowo. W przeprowadzonym głosowaniu na najsmaczniejsze naleśniki wygrały – zarówno pierwszego jak i drugiego dnia – naleśniki z parówką.

W warsztatach uczestniczyły dzieci od 5 do 12 lat. Podczas dwudniowych warsztatów wzięło udział ponad 40 dzieci.

-[Chciałabym serdecznie podziękować Jolancie Zaledze, która zechciała podzielić się swoją pasją do gotowania z najmłodszymi mieszkańcami naszej gminy.] – mówi dyrektor GOK – Magdalena Ryziuk-Wilk.

Przepisy na naleśniki

Naleśniki serowe:

1 i 1/2 szklanki mąki

1 szklanka mleka

1/4 paczki mrożonego szpinaku

1/2 szklanki przegotowanej wody

1 łyżka oleju

Wszystkie składniki miksujemy.

Nadzienie:

1/4 kg zmielonego białego sera

1/4 śmietanki 30%

owoce według uznania, sok pomarańczowy oraz starta skórka z pomarańczy

1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

prażone orzechy, miód

Do sera dodajemy sok oraz startą skórkę z pomarańczy, owoce, troszkę miodu oraz ubitą śmietanę.

Całość leciutko mieszamy. Nadziewamy farszem naleśniki, składając je w trójkąt. Polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy prażonymi orzechami.

Naleśniki biszkoptowe z nutellą i migdałami:

Ciasto naleśnikowo – biszkoptowe:

3 jajka

1 szklanka mąki

1,5 łyżki cukru

1,5 szklanki mleka

woda oraz sól do smaku

Żółtka ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy mleko oraz wodę oraz 3/4 szklanki mąki. Ubijamy białka wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy pianę do ciasta wraz z resztą mąki. Całość delikatnie mieszamy.

Nadzienie:

słoiczek nutelli

1/4 śmietanki 30%

płatki migdałów (należy uprażyć)

gorzka czekolada (należy ją roztopić w kąpieli wodnej)

Na upieczony naleśnik nakładamy nutellę i zawijamy.

Na wierzch dajemy bitą śmietanę, prażone płatki migdałów oraz roztopioną czekoladę

Naleśniki zapiekane z parówką:

Ciasto jak na naleśniki z serem (nie dodajemy do niego szpinaku)

parówki

starty żółty ser

keczup

Upieczone naleśniki posypujemy startym żółtym serem, zwijamy wraz z parówką w rulon.

Układamy na blaszce. Ponownie posypujemy serem i zapiekamy, aż rozpuści się ser.

Po wyjęciu polewamy keczupem.