ŚWIĄTECZNE WARSZTATY KULINARNE

W środę 7 grudnia br. już po raz 33. odbyły się warsztaty kulinarne, organizowane przez Gminny Ośrodek Kultury im. Janusza Gniatkowskiego w Poraju.

Tym razem miłośniczki gotowania gościły w Budynku Wielofunkcyjnym w Masłońskim, a gospodyniami spotkania i instruktorkami były panie z Klubu „Natalinki”. Oprócz tradycyjnej ryby po grecku, barszczu czerwonego z uszkami, panie przygotowywały komosę ryżową z brokułem, jarmużem i granatem oraz – na deser – ciasteczka „orzeszki”. Razem z „warsztatowiczkami” swoje umiejętności kulinarne pogłębiała Anna Socha-Korendo – wicestarosta myszkowska, która jest częstym gościem na kulinariach.
Wśród uczestniczek warsztatów nie zabrakło również Marii Magdaleny Gurbały – sekretarz Gminy Poraj – inicjatorki kulinarnych spotkań.
33. Warsztaty Kulinarne były ostatnimi w tym roku, dlatego z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia, życzymy wszystkim warsztatowiczom zdrowia i radosnej atmosfery, a także wszystkiego co najlepsze w nadchodzącym 2017 roku i – oczywiście – ogromnego zapału do dalszego wspólnego gotowania. Wesołych i smacznych Świąt!

Poniżej podajemy przepisy.

Barszcz czerwony z uszkami

1 kg buraków
1 porcja rosołowa
3 grzybki suszone
1 liść laurowy, 3 ziela angielskie, 2 goździki, sok z cytryny lub ocet winny, sól, cukier.
Buraki umyć, obrać i zetrzeć na tarce, ugotować. Z porcji rosołowej ugotować wywar, dodać przyprawy i połączyć z burakami, przecedzić.
Uszka
Ciasto
60 dkg mąki
2 jajka
1 łyżka oleju
¾ szklanki gorącej wody, sól
Nadzienie
wieprzowina 1 kg
2 cebule
4 łyżki oleju, sól, pieprz
Mąkę przesiać, dodać jajka, sól, gorącą wodę. Wyrobić na jednolite ciasto. Odłożyć na pół godziny, przykryć ściereczką. Mięso opłukać pokroić w kostkę, udusić na oleju z cebulą, solą i pieprzem. Wystudzić i skręcić.

Ryba po grecku

1 kg ryby
3 marchewki
5 cebuli
2 pietruszki
mały seler
przecier pomidorowy lub ketchup, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, sól
Rybę doprawić solą i pieprzem, upiec. Warzywa zetrzeć na tarce podsmażyć na oleju do miękkości, dodać przecier pomidorowy lub ketchup, pieprz, sól. Połączyć rybę z warzywami.

Komosa ryżowa z brokułem, jarmużem i granatem

1-2 szklanki ugotowanej komosy ryżowej
kilka różyczek brokułu
1 granat
1 ząbek czosnku
1/3 łyżeczki czarnuszki (do dekoracji)
olej kokosowy
szczypta curry, gałki muszkatołowej, oregano, zmielone nasiona kopru i kolendry, sól morska lub himalajska
Do głębokiej patelni lub garnka wlej około 1 cm wrzątku. Gotuj różyczki brokułu bez przykrycia około 4 minuty. Następnie dodaj małe kawałki umytego jarmużu i stale mieszając, pogotuj około 2 minuty. Odlej pozostałą część wody, dołóż łyżkę oleju kokosowego, posiekany w plastry czosnek, przyprawy i potrzymaj na ogniu około 1 minutę, pamiętając o mieszaniu. Dopraw solą, wrzuć ugotowaną komosę ryżową i wymieszaj. Serwuj z owocami granatu i czarnuszką.

Ciasteczka „Orzeszki”

300 g mąki pszennej
200 g masła
3 żółtka
100 g cukru pudru
masa karmelowa (kajmak)
50 ml spirytusu
50 g wiórków kokosowych
50 g orzechów włoskich
Mąkę połączyć z masłem, żółtkiem i cukrem pudrem.
Przygotowana masą wylepiać specjalne foremki, piec ok. 10 minut w tem. 180 °C. Po upieczeniu wyciągnąć ciasto z foremek, wystudzić. Gotowy kajmak połączyć ze spirytusem. Do środka ciasteczek nałożyć masę karmelową i zlepić ze sobą dwie części. Gotowe orzeszki namocz do połowy w polewie czekoladowej i kokosie lub w polewie czekoladowej i mielonych orzechach.

Skip to content