W miniony czwartek (3 października) po raz ostatni odbyły się warsztaty kulinarne z cyklu „Gminne smaki i smaczki”.
Warsztaty poprowadziły Panie z Koła Gospodyń Wiejskich „Natalinki”, a miejscem spotkania był Budynek Wielofunkcyjny w Masłońskim. Październikowe zmagania kulinarne zdominowała manufaktura pierogowa. Uczestnicy nauczyli się jak przygotować pierogi z różnymi farszami. Praca poszła nadzwyczaj sprawnie, a pierogów powstała niezliczona ilość! W trakcie warsztatów uczestnicy samodzielnie przygotowywali pierogi z 2 rodzajami farszów (ziemniaczano-twarogowym oraz z kaszanką). Proces tworzenia pierożków zaczynał się od wałkowania, przez wycinanie do lepienia gotowych pierogów. Warsztatowicze przekonali się, że gotowanie może być twórcze i ekscytujące.
Chociaż pierogów mamy wiele rodzajów, jednak w tym wydaniu przypadły do gustu uczestnikom i znikały z talerza w szybkim tempie!
Projekt dofinansowano ze środków Programu „Działaj Lokalnie ” Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce oraz Centrum Inicjatyw Lokalnych – ODL w Zawierciu i Gminę Poraj.