WYKWINTNE SMAKI W JASTRZĘBIU

W środę (17 października) w Budynku Wielofunkcyjnym w Jastrzębiu odbyły się 37 warsztaty kulinarne. Zajęcia poprowadziła Jolanta Zalega – zwyciężczyni Konkursu „Jurajskie Smaki” organizowanego podczas Folkloriady Jurajskiej.

Pani Jolanta, to wielka miłośniczka gotowania, która swoją wiedzą i umiejętnościami kulinarnymi chętnie dzieli się z uczestnikami warsztatów, a jej kuchnia zachwyciła niejednego uczestnika organizowanych przez Gminę i GOK uroczystości i imprez. Tym razem Panie zaznajomiły się z tajnikami przygotowywania następujących potraw: „biszkoptu babci Anny”, piersi z indyka w sosie śliwkowo-gruszkowo-żurawinowym oraz buraczków z groszkiem. Warsztaty kulinarne organizowane przez Gminny Ośrodek Kultury im. Janusza Gniatkowskiego w Poraju cieszą się niesłabnącym zainteresowaniem, uczestniczki wynoszą nowe pomysły kulinarne i odkrywają nieznane dotąd smaki.

Pierś z gęsi w sosie śliwkowo-gruszkowo-żurawinowym z łazankami z naleśników

i buraczkami:

– pierś gęsia – 2 sztuki

– 1 łyżka majeranku

– 1 łyżka miodu

– sok z cytryny

– ½ szklanka wytrawnego czerwonego wina

– 10 śliwek świeżych lub suszonych

– 1 łyżka suszonej żurawiny

– 1 gruszka

Łazanki:

– 4 naleśniki

Buraczki:

– 1 słoiczek buraków

– 1 łyżka majonezu

– ½ groszku konserwowego

– 1 cebula

Wykonanie:

Pierś myjemy i osuszamy, nacinamy skórę w kratkę, skrapiamy sokiem z cytryny. Posypujemy solą

i pieprzem, smarujemy miodem i posypujemy majerankiem.

Na suchej, rozgrzanej patelni najpierw smażymy na stronie ze skórką około 6-7 minut i na drugiej stronie 4-5 minut, podlewamy czerwonym winem, dodajemy owoce, wszystko razem dusimy aż pierś będzie miękka, owoce rozgotowane, a wino odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem.

Łazanki:

Gorące naleśniki kroimy jak łazanki.

Buraki:

Do buraków dodajemy groszek, cebulę i majonez, doprawiamy do smaku.

Na talerzu kładziemy buraczki, łazanki, a na nich porcje piersi gęsiej polaną sosem.

Biszkopt Babci Anny.

Biszkopt:

– 8 jajek

– 1½ szklanki cukru

– 2 szklanki mąki tortowej

Wykonanie:

Ubijamy jajka na puch, potem bardzo wolno mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy do formy i pieczemy ok. 45 minut do godziny (do suchości patyczka) w temperaturze 180 °C.

Do przełożenia:

– śmietana 30% – 0,75 l

– 1 galaretka cytrynowa

– 1 łyżka żelatyny

– 2 puszki brzoskwiń (pokrojonych)

– 1 dżem malinowy

– 1 czekolada mleczna

– sok z połowy cytryny

– 2-3 łyżki mleka

– 1 cukier waniliowy

Upieczone ciasto kroimy na trzy części, na spód dajemy dżem malinowy, następnie ciasto, które nasączamy sokiem z cytryny i przegotowanej wody z cukrem waniliowym.

Na ciasto dajemy ubitą śmietanę wymieszaną z pokrojonymi brzoskwiniami. Trochę ubitej śmietany zostawiamy bez brzoskwiń i smarujemy nasączony wierzch. Na koniec polewamy płynną czekoladą.

Skip to content